Wyjazd do Wysokiego Mazowieckiego

październik 19, 2016
Uroczystości w Suchowoli
październik 23, 2016

Dnia 22 października 2016 r. w Miejskim Ośrodku Kultury w Wysokiem Mazowieckiem z prelekcją wystąpił Mateusz Wyrwich – politolog, dziennikarz „Tygodnika Solidarność”. Z dziennikarstwem związany od 1980 r., kiedy to publikował w czasopismach „Kultura”, „Literatura”, „Polityka”. W latach 1982-1989 publicysta prasy podziemnej: „Tygodnika Wojennego” i „Samorządnej Rzeczypospolitej”. W Polsce niepodległej publikował w tygodnikach: „Spotkania”, „Nowe Państwo”, „Tygodnik Solidarność”, „Przewodnik Katolicki”, „Niedziela” oraz dzienniku „Życie”. Autor ponad 2000 reportaży prasowych o tematyce społecznej i historycznej, scenariuszy, reportaży telewizyjnych, słuchowisk radiowych oraz wielu książek o tematyce historycznej.

Tematem wykładu były sylwetki kapelanów Solidarności”.

Mateusz Wyrwich w swoim wystąpieniu przypomniał rolę, jaką w dziejach Solidarności” odegrali księża katoliccy. Byli u jej narodzin niosąc duchową pomoc strajkującym w sierpniu 1980 roku, służyli jej w czasie 16 miesięcy nieskrępowanej działalności. Nie tylko nieśli różnorodną pomoc represjonowanym i ich rodzinom, ale także w rozmaity sposób uczestniczyli w antykomunistycznym podziemiu, aż do 1989 roku.

Byliśmy poproszeni, aby podzielić się wspomnieniami o Ks. Jerzym. Najstarszy brat bł. Ks. Jerzego – Józef opowiadał o swoim bracie a dla lepszego przekazania informacji, przygotowaliśmy prezentację multimedialną o naszym Patronie.

Opowiedzieliśmy o Ks. Jerzym…..